Problem with running disp.out and force.out command :) :?

For developers writing C++, Fortran, Java, code who have questions or comments to make.

Moderators: silvia, selimgunay, Moderators

Post Reply
Edwardsimm
Posts: 11
Joined: Mon May 21, 2018 8:01 am

Problem with running disp.out and force.out command :) :?

Post by Edwardsimm » Wed May 30, 2018 2:31 am

Hi, I hope someone can help.

I trying to perform a linear elastic pushover simulation but when i run the code in OpenSees.exe it does not create the Disp.out file or the Force.out file?

I hope someone can help as i really need this simulation to work for my Dissertation.


#Define model parameter
model Basic -ndm 2 -ndf 3

# Create nodes
set L 5000.0
set H 4000.0

# node set up
node 1 0.0 0.0
node 2 $L 0.0
node 3 0.0 $H
node 4 $L $H

#Define boundary conditions
fix 1 1 1 1
fix 2 1 1 1

#DEfine geometric transformation
geomTransf Linear 1

# Create element
set E 200
set A 2.0e4
set I 2.0e9
element elasticBeamColumn 1 1 2 $A $E $I 1
element elasticBeamColumn 2 2 4 $A $E $I 1
element elasticBeamColumn 3 3 4 $A $E $I 1


# Define Gravity Loads

set P 15000
timeSeries Constant 1
pattern Plain 1 1 {
load 3 0.0 -$P 0.0
load 4 0.0 -$P 0.0
}

#Define analysis parameters
constraints Transformation
numberer RCM
algorithm Linear
system ProfileSPD
integrator LoadControl 1.0
analysis Static

#Apply gravity loads
analyze 1

#Define Lateral load profile
timeSeries Linear 2
pattern Plain 2 2 {
load 3 0.5 0.0 0.0
load 4 0.5 0.0 0.0
}

#Define recorder
recorder Node -file disp.out -time -node 3 -dof 1 disp
recorder Element -file force.out -time -eleRange 1 3 globalForces

#Rederfine integrator for pushover analysis
integrator DisplacementControl 3 1 0.1

#Run pushover analysis to 200mm in 2000steps
analyze 2000

#-----

I have re-installed active TCL and checked with using puts $tcl_version and the version is up to date -8.5. I have also checked my OpenSees terminal and it is up to date using 2.5 version

When I run the file - pushover, using the source command, the only feedback I receive is the following- a single 0 ?
"
OpenSees > source /Users/edward/Desktop/untitled\ folder/Example/Pushover.tcl
0
"

I am not sure where to go from this considering the code is correct.

I hope someone can help as i need this code to run for my dissertation!

Thanks :) :)

fmk
Site Admin
Posts: 5883
Joined: Fri Jun 11, 2004 2:33 pm
Location: UC Berkeley
Contact:

Re: Problem with running disp.out and force.out command :)

Post by fmk » Fri Jun 08, 2018 8:44 am

it works fine for me .. what version and operating system are you using?

Edwardsimm
Posts: 11
Joined: Mon May 21, 2018 8:01 am

Re: Problem with running disp.out and force.out command :)

Post by Edwardsimm » Fri Jun 29, 2018 4:09 am

I'm running the most up to date Version of OpenSees on a windows desktop computer. I am not sure what is happening? What would you recommend, because every time I run a recorder function all I receive is the Note-Pad file with zero inside...

When you run the code, are numbered results present within the .out files?

CMiculas
Posts: 26
Joined: Wed Oct 25, 2017 6:23 am
Location: University of Coimbra

Re: Problem with running disp.out and force.out command :)

Post by CMiculas » Thu Jul 26, 2018 5:40 am

I also ran the code. It works fine, and yes, it prints results to the *.out files.

Post Reply