Version 2.2.0 released

Forum for OpenSees users to post questions, comments, etc. on the use of the OpenSees interpreter, OpenSees.exe

Moderators: silvia, selimgunay, Moderators

neallee
Posts: 62
Joined: Sun Aug 14, 2005 4:50 am
Location: Tianjin University

Post by neallee » Wed Feb 17, 2010 6:58 pm

Thank you, frank.
Can you please share the amd lib file for windows developer, btw?

I found that the AMD number algorithm is not constructed, yet.
When it is loaded, the ops returns

AMD::AMD()

THank you for your time.

Sincerely,

N. Li
Li Ning, Ph.D. and Professor of Civil Engineering
TJU, China

dborello
Posts: 26
Joined: Fri Sep 05, 2008 11:00 am
Location: University of Illinois at Urbana-Champaign

Speed Improvements

Post by dborello » Thu Feb 18, 2010 5:11 pm

I am noticing significant speed improvement between versions 2.1.0 and 2.2.0.

For a model with 1660 nodes and 2225 elements:

OpenSees 2.1.0: 91 sec
OpenSees 2.2.0: 39 sec

Obviously this is only one data point, but that is an incredible improvement.

I thought that the speed-up was suspicious, but I have verified the output is identical (within reason).

I am curious to what parts were optimized. I suspect that my model is an extreme example.

Thanks,
Dan

liushuhao
Posts: 88
Joined: Thu Jul 02, 2009 4:13 am
Location: HangZhou,ZheJiang,China

Post by liushuhao » Fri Feb 19, 2010 5:57 am

thanks fmk ,
I want to know how can I use "remove "command in 2.2.0, can the "equalDOF " be removed and how to use it ?
or any help docements and especially source codes about the latest version ?
what about NDmaterials? thank you very much!

fmk
Site Admin
Posts: 5866
Joined: Fri Jun 11, 2004 2:33 pm
Location: UC Berkeley
Contact:

Post by fmk » Tue Feb 23, 2010 1:44 pm

you can remove elements, loads, sp constraints and load patterns.

remove element eleTag
remove node nodeTag
remove sp nodeTag? dof?
remove recorders
remove recorder tag?

no one has yet asked that mp-constraints be removed, why don't you add it to requests.

liushuhao
Posts: 88
Joined: Thu Jul 02, 2009 4:13 am
Location: HangZhou,ZheJiang,China

Post by liushuhao » Wed Feb 24, 2010 5:55 pm

thanks

arbarbosa
Posts: 112
Joined: Tue Sep 07, 2004 1:48 am
Location: Oregon State University
Contact:

Re: Speed Improvements

Post by arbarbosa » Thu Feb 25, 2010 4:53 am

@dborello: What type of analysis are you performing? Could you describe what were your analysis options including the system of equations setup etc.?

Thanks

[quote="dborello"]I am noticing significant speed improvement between versions 2.1.0 and 2.2.0.

For a model with 1660 nodes and 2225 elements:

OpenSees 2.1.0: 91 sec
OpenSees 2.2.0: 39 sec

Obviously this is only one data point, but that is an incredible improvement.

I thought that the speed-up was suspicious, but I have verified the output is identical (within reason).

I am curious to what parts were optimized. I suspect that my model is an extreme example.

Thanks,
Dan[/quote]
André

liushuhao
Posts: 88
Joined: Thu Jul 02, 2009 4:13 am
Location: HangZhou,ZheJiang,China

Post by liushuhao » Thu Feb 25, 2010 5:18 pm

dear fmk , I really need "remove mp constraints", how can I get it ?thanks

dborello
Posts: 26
Joined: Fri Sep 05, 2008 11:00 am
Location: University of Illinois at Urbana-Champaign

Re: Speed Improvements

Post by dborello » Tue Mar 02, 2010 2:26 pm

Arbarbosa,

My model is utilizing the Steel02 material model (for the most part) and has the 540 truss and zero-length elements and 100 nonlinear beam columns.

My analysis parameters are:

constraints Plain
numberer RCM
system ProfileSPD
test EnergyIncr 1.0e-8 30 1
algorithm NewtonLineSearch 0.5
analysis Static
integrator DisplacementControl 769 1 6.250000e-002
analyze 472

I hope this helps,
Dan


[quote="arbarbosa"]@dborello: What type of analysis are you performing? Could you describe what were your analysis options including the system of equations setup etc.?

Thanks
][/quote]

aizen
Posts: 38
Joined: Sun Nov 29, 2009 2:15 pm

Post by aizen » Sun Mar 21, 2010 2:13 pm

Is it possible to remove a patch ( for ex. circular ring )of section fiber using the remove command at the end of a analysis and then continue with another analisys?

greenfun
Posts: 2
Joined: Thu Jul 01, 2010 2:14 am
Contact:

Post by greenfun » Thu Jul 01, 2010 2:20 am

thank you.

kenny1968
Posts: 1
Joined: Wed Jul 14, 2010 12:52 pm
Location: Henry Insurance
Contact:

Post by kenny1968 » Wed Jul 14, 2010 1:02 pm

The new version sounds great! I can't wait to try it

liushuhao
Posts: 88
Joined: Thu Jul 02, 2009 4:13 am
Location: HangZhou,ZheJiang,China

Post by liushuhao » Fri Aug 13, 2010 3:12 am

dear fmk
it seems that I found a bug about noderange command.
I want to record 4,879 nodes' displacements ,But I only got 4,509.\
while I use nodeall command in 2.1.0 , It's OK.

peacemaker
Posts: 9
Joined: Thu Mar 29, 2007 2:24 pm
Location: IRAN

problem with new oensees 2.2.1

Post by peacemaker » Sun Aug 15, 2010 12:05 am

i was installed the new version of opensees 2.2.1 . but , it doesn't work .

the error report is "the application has failed to start , because the application configuration is incorrect "

mY os is win xp - sp 3.
tanks .

Utillcest
Posts: 2
Joined: Wed Nov 24, 2010 8:11 pm
Location: France
Contact:

Version 2 2 0 released

Post by Utillcest » Sun Nov 28, 2010 6:50 pm

I am switching to using version 4 and I am trying to access my version 3 templates through version 4. If I just copy them to the templates folder in version 4 then they do not load properly. How can I import the version 3 templates I created in the my templates/version 3 area?

Thanks, Kirsten


Locked