the problem of the output is 0

Forum for OpenSees users to post questions, comments, etc. on the use of the OpenSees interpreter, OpenSees.exe

Moderators: silvia, selimgunay, Moderators

Post Reply
philiu
Posts: 4
Joined: Fri Jun 11, 2021 12:46 am

the problem of the output is 0

Post by philiu » Fri Jun 11, 2021 1:59 am

hi guys,
I am a green hand,When I build a model of T-section concrete-filled steel tubular column and simulate it under bias, the output is 0. I don't know what the problem is. I need your help.
Thanks for any help!!!
Here's the related running code I wrote.

wipe
puts "system"
model basic -ndm 3 -ndf 6
puts "restraint"
node 1 0 0 0
node 2 0 0 900
node 3 0 0 1800
node 4 0 50 1800
node 5 0 50 0
puts "node"

fix 5 1 1 1 0 1 1
fix 4 1 1 1 0 1 1
set IDsteel 1
set Fy 235
set E 206000
set b 0.01
set R0 18.5
set cR1 0.925
set cR2 0.15
uniaxialMaterial Steel02 $IDsteel $Fy $E $b $R0 $cR1 $cR2
puts "steel ok"

set IDconcrete 2
set fpc -32.4
set epsc -0.002
set fpcu -6.48
set epsu -0.005
set lambda 0.15
set ft 3.94
set Ets 3240
uniaxialMaterial Concrete02 $IDconcrete $fpc $epsc $fpcu $epsu $lambda $ft $Ets
puts "concrete ok"

set colSec 3
set GJ 1e14
uniaxialMaterial Elastic 5 $GJ
section Fiber $colSec -GJ 1e14 {
patch quad $IDsteel 10 1 200 -340 200 -140 196 -140 196 -340
patch quad $IDsteel 1 5 196 -144 196 -140 96 -140 96 -144
patch quad $IDsteel 30 1 100 -140 100 456 96 456 96 -140
patch quad $IDsteel 1 10 100 456 100 460 -100 460 -100 456
patch quad $IDsteel 30 1 -96 -140 -96 456 -100 456 -100 -140
patch quad $IDsteel 1 5 -196 -140 -196 -144 -96 -144 -96 -140
patch quad $IDsteel 1 10 -200 -340 -196 -340 -196 -140 -200 -140
patch quad $IDsteel 20 1 -200 -340 -196 -340 -196 -140 -200 -140
patch quad $IDconcrete 20 10 -196 -336 196 -336 196 -144 -196 -144
patch quad $IDconcrete 10 30 -96 -144 96 -144 96 456 -96 456
}
puts "column fiber ok"

set coltransfTag 1
geomTransf Linear $coltransfTag 1 0 0
puts "column transf ok"

set colnumIntgrPts 4
element dispBeamColumn 1 1 2 $colnumIntgrPts $colSec 1
element dispBeamColumn 2 2 3 $colnumIntgrPts $colSec 1
puts "column element ok"


set beamSec 5
section Fiber $beamSec -GJ 1e14 {
patch quad $IDsteel 10 10 0 800 200 800 200 1000 0 1000
}
puts "beam fiber ok"

set beamtransfTag 2
geomTransf Linear $beamtransfTag 1 1 0
puts "beam transf ok"

set beamnumIntgrPts 3
element dispBeamColumn 3 3 4 $beamnumIntgrPts $beamSec 2
element dispBeamColumn 4 1 5 $beamnumIntgrPts $beamSec 2
puts "beam element ok"


recorder Node -file liuydispxpy.txt -time -node 3 -dof 3 disp
recorder Node -file liuyrecxpy.txt -time -node 3 -dof 3 reaction

pattern Plain 1 Linear {
load 4 0 0 10000000 0 0 0
}
constraints Plain
numberer RCM
system BandGeneral
test EnergyIncr 1.0e-6 100
algorithm Newton
integrator LoadControl 0.01
analysis Static
analyze 100000
puts "axial ok"
Last edited by philiu on Fri Jun 11, 2021 6:41 pm, edited 2 times in total.

mhscott
Posts: 602
Joined: Tue Jul 06, 2004 3:38 pm
Location: Corvallis, Oregon USA
Contact:

Re: the problem of the output is 0

Post by mhscott » Fri Jun 11, 2021 5:06 am

Your load is Z-direction at node 4 but your displacement control is on Y-direction of node 3.

danielaustin
Posts: 1
Joined: Fri Jun 11, 2021 6:28 am

Re: the problem of the output is 0

Post by danielaustin » Fri Jun 11, 2021 6:32 am

I need also answers

philiu
Posts: 4
Joined: Fri Jun 11, 2021 12:46 am

Re: the problem of the output is 0

Post by philiu » Fri Jun 11, 2021 6:45 am

mhscott wrote:
Fri Jun 11, 2021 5:06 am
Your load is Z-direction at node 4 but your displacement control is on Y-direction of node 3.
Thank you for your answer, but this is not the reason. I changed it to load control, and the output is still 0

mhscott
Posts: 602
Joined: Tue Jul 06, 2004 3:38 pm
Location: Corvallis, Oregon USA
Contact:

Re: the problem of the output is 0

Post by mhscott » Fri Jun 11, 2021 1:02 pm

Node 4 is fixed in the direction of your load.

CesarHen
Posts: 1
Joined: Wed Jun 23, 2021 8:23 pm
Contact:

Re: the problem of the output is 0

Post by CesarHen » Wed Jun 23, 2021 8:26 pm

In Node 3 and 4

set beamnumIntgrPts 3
element dispBeamColumn 3 3 4 $beamnumIntgrPts $beamSec 2
element dispBeamColumn 4 1 5 $beamnumIntgrPts $beamSec 2

recorder Node -file liuydispxpy.txt -time -node 3 -dof 3 disp

Post Reply